King’s Men: Een Magische Opvoering van King Lear op Landgoed de Hulst

Het Nederlands-Duitse gezelschap King’s Men bracht op zaterdag 22 en zondag 23 juni 2024 een indrukwekkende uitvoering van Shakespeare’s klassieke tragedie King Lear op Landgoed De Hulst. Deze voorstelling, georganiseerd in samenwerking met Stadstheater De Bond in Oldenzaal, was een bijzondere ervaring die de grenzen van taal en tijd overstijgt.

In 2020 stonden de King’s Men al eens in het Kalheupinkpark met een goed ontvangen Macbeth. Sindsdien heeft het gezelschap zijn reputatie verder opgebouwd, met optredens op diverse historische locaties zoals Huis Almelo, Bellinckhof, Twickel, Singraven en Schloss Bentheim. Met lovende recensies als “Shakespeare at his best!” hebben ze hun plaats in de theaterwereld versterkt.

Dit jaar vormden de majestueuze oude bomen en de historische villa van wijlen Joan Gelderman op Landgoed De Hulst een sfeervol decor voor King Lear. De mix van Nederlands, Duits, Engels en een vleugje Twents, verzorgd door de bekende BT-er Laurens ten Den, gaf de voorstelling een unieke en hedendaagse twist. Laurens ten Den, die enkele jaren in Oldenzaal woonde, wist met zijn performance de lokale kleur perfect te integreren.

De plot van King Lear draait om de oude koning die zijn koninkrijk wil verdelen onder zijn drie dochters. Hij beloont degene die het mooist kan verwoorden hoeveel ze van hem houdt, maar deze keuze leidt tot verraad en een fatale tragedie. Het publiek werd meegesleept in een verhaal van verlies, waanzin en uiteenvallende familiebanden.

Door de intieme setting waren er per voorstelling slechts honderd plaatsen beschikbaar. De bezoekers zaten aan bistrotafeltjes, beschut tegen regen en zon, en genoten tijdens de voorstelling van hapjes en drankjes. Dit droeg bij aan een ontspannen en persoonlijke theaterbeleving.

Recensies van de voorstelling waren lovend. Kester Freriks van Theaterkrant schreef: “De King’s Men weten met minimale middelen een grote dramatische betekenis te scheppen. Zij brengen theater zoals het eens bedoeld was, als een rondreizend ensemble dat her en der zijn tenten opslaat, een podium suggereert met slechts enkele decorstukken en kijk, dit is theater.”

Een bijzonder aspect van de King’s Men voorstellingen is de “Meet & Feel” ervaring. Door de meertaligheid zijn de voorstellingen ook zeer toegankelijk voor theaterliefhebbers met een visuele beperking. Een half uur voor aanvang kunnen zij een rondleiding krijgen over het speelvlak, waarbij de acteurs uitleggen en laten voelen wat er in het stuk gebeurt. Dit maakte de voorstelling extra inclusief en toegankelijk.

Met King Lear op Landgoed De Hulst hebben de King’s Men wederom bewezen dat zij Shakespeare tot leven kunnen brengen op een manier die zowel klassiek als modern aanvoelt. Het was een voorstelling die nog lang in het geheugen van het publiek zal blijven hangen. Voor meer informatie en toekomstige voorstellingen, bezoek www.kingsmen-openair.com